Nieuws Agenda Over Ons Bibliotheek Over Harderwijk Over Hierden Wereldoorlogen Links & Sponsoren
Home Contact

• DE NIEUWSBRIEVEN VAN HERDEREWICH

Herderewich 2020 - 4

Herderewich 2020 - 5

Herderewich 2020 - 6

• BIJZONDERE VONDSTEN BIJ HET RESTAURANT IJSSELMEER

Delen van de Middeleeuwse Peelenpoort zijn tevoorschijn gekomen. Dit is een zeer bijzondere vondst. Deze poort is altijd een beetje mysterieus gebleven. Er zou een poort geweest zijn, maar er waren eigenlijk geen bewijsstukken voor. Die zijn nu gevonden. De archeologen krijgen minstens tot half december de tijd om resten van deze poort verder bloot te leggen. Zie voor meer informatie, De Stentor (1120)

Kijk ook op de pagina Archeologische vondsten in Harderwijk.

• HARDERWIJKER GESCHIEDENISQUIZ (2)

De prijswinnaars van de geschiedenisquiz zijn bekend. Drie dames hadden één antwoord  fout. Het betrof de vraag over de begraafplaatsen. Dat antwoord was moeilijk te vinden. Er is geloot en de uitslag is als volgt:

• De 1e prijs is gewonnen door mevrouw van Dasler, een dinerbon voor Bij Oost
  • De 2e prijs is gewonnen door mevrouw Marian Bruining, een boek naar keuze
  • En de 3e prijs door mevrouw Agnes Blaauw, een jaar gratis lid van Herderewich

Voor de antwoorden, klik hier. (1120)

• HARDERWIJKER GESCHIEDENISQUIZ (1)

Dit jaar niet in de kroeg, maar in de Harderwijker krant van 28 oktober. Iedereen kan meedoen. Hier downloaden. Antwoorden voor 15 november mailen naar info@Herderewich.nl of sturen naar Vereniging Herderewich, Schapenhoek 9, 3841 BE in Harderwijk. (1020)

• GELDERSE MUNTSLAG IN HARDERWIJK

Rob K.S. Beute heeft een beknopt overzicht gegeven van de geschiedenis van de muntslag in zijn boekje: “Middeleeuwse- en Provinciale Muntslag te Harderwijk” en in eigen beheer uitgegeven. Het is een prachtig boekje geworden, met mooie foto’s en een heldere, korte toelichting op de (geschiedenis van) de muntslag. Vanaf 1583 besloten de Staten van Gelderland de productie van de munten te verplaatsen naar Harderwijk. Tot 1806 heeft dit muntbedrijf gefunctioneerd. Het klooster van de Franciscaner zusters was door de hervorming eigendom van de stad geworden en vormde een goede locatie. We kennen het gebouw nu nog als De Munt aan de Smeepoortstraat. Herderewich mag het verkopen voor € 9,75 (kostprijs € 25,00).
Te bestellen via
info@herderewich.nl. (1020)

• 200 JAAR HANDSCHRIFTEN UIT HARDERWIJK, IN DEVENTER

In 1820 kreeg Deventer bij Koninklijk Besluit een groot deel van het bibliotheekbezit van de Gelderse Academie, die tot 1818 in Harderwijk gevestigd was. Met de komst van de bijna 3300 handgeschreven en gedrukte boeken verdrievoudigde de collectie van de Athenaeumbibliotheek in Deventer. 200 jaar na de overdracht is een selectie van de boeken te bewonderen tijdens een dubbeltentoonstelling in de Athenaeumbibliotheek en de Bibliotheek Centrum. De tentoonstelling is van 1 september t/m 16 december gratis te bekijken in beide vestigingen. Kijk hier voor meer informatie (1020)

• OPROEP

In de tweede helft van de negentiende eeuw - tussen 1860 en 1890 - zijn zo'n twee- tot driehonderd Hierdenaren naar Amerika geëmigreerd, o.a. naar Michigan. Onze secretaris John Wetzels doet onderzoek naar deze landverhuizers en is op zoek naar verhalen over en documenten en/of foto's van deze Hierdenaren. Als er genoeg boven tafel komt, schrijft hij er een mooi artikel over in het Vittepraetje, ons kwartaalblad.

Zijn er mensen die dit soort familieverhalen kennen of bijvoorbeeld oude brieven die vanuit Amerika naar huis werden gestuurd in hun bezit hebben? Dan hoort John dit graag. Contact het liefst via e-mail, secretaris@herderewich.nl. Het zou mooi zijn om die bijzondere verhalen voor het nageslacht vast te leggen! (1020)

• FOTOWEDSTRIJD MONUMENTENDAG

De winnende foto is van Dennis Mulder. Fotografe Marijn Fidder vormde de jury.

Haar reactie: “Kwalitatief een mooi beeld en alles is mooi in evenwicht. Ook een fijne lucht met mooie wolkenpartij en het verstilde water met de oude bootjes op de voorgrond.”

We plannen nu vast dat we volgend jaar tijdens monumentendagen opnieuw een wedstrijd zullen uitschrijven. (1020)

Hier een fimpje met de prijsuitreiking

• GESCHIEDENIS QUIZ

Ook de geschiedenis quiz kan dit jaar niet doorgaan. In plaats daarvan publiceert de Harderwijker Courant een quiz op 23 oktober. Houdt het in de gaten! (0920)

• FOTOWEDSTRIJD

Herderewich nodigt iedereen uit om rondom de monumentendagen een mooie foto te maken van een Harderwijks/Hierdens monument, ofwel van historisch erfgoed. Stuur deze foto in voor 20 september en ding mee naar een prijs. Graag uw foto inzenden naar info@herderewich.nl (Max. 2 foto’s per inzending.) (0920) Link naar de Video.

Bezoekadres:

Schapenhoek 9