Nieuws Agenda Over Ons Bibliotheek Over Harderwijk Over Hierden Wereldoorlogen Links & Sponsoren
Home Contact

• HERDEREWICH OP YOUTUBE

Linken met filmpjes van de afgelopen jaren waar onze vereniging Herderewich

zich heeft laten zien met evenementen, wetenswaardigheden en/of festiviteiten.

2021

HET ONTSTAAN VAN HET WATERFRONT IN HARDERWIJK

De ontstaansgeschiedenis van het Waterfront is vastgelegd in een nieuw boek, geschreven door oud-gemeentevoorlichter Govert van der Boom. Het boek wordt uitgegeven door de historische vereniging Herderewich. Titel van het boek: ‘Het ontstaan van het Waterfront. Hoe Harderwijk zich weer naar het water keerde’.

2020

ONDERAARDSE GANGEN IN HARDERWIJK

Bij het ontwikkelen van de Wijde Wellen zijn resten gevonden van onderaardse gangen, die ooit tot de Stadsbeek behoorden. Maarten Wispelwey,Regioarcheoloog Noord-Veluwe, kroop naar binnen. Binnenkort een uitgebreidere reportagen over de Stadbeek die van de Hortus naar de Zuiderzee liep. We volgden de sporen tot diep onder Harderwijk... Kijk naar deze trailer... tot gauw!


EEN KIJKJE IN DE ONDERGRONDSE BEEK VAN HARDERWIJK

Het is natuurlijk al bekend dat er een ondergrondse beek in de binnenstad van Harderwijk lag, maar hoe en wat dat wist men nog niet precies. Door de werkzaamheden bij De Wijde Wellen is de ondergrondse beek zichtbaar geworden. Archeoloog Maarten Wispelwey neemt in deze video een kijkje bij deze beek.


HARDERWIJK - BEZIENSWAARDIGHEDEN

De schilderachtige binnenstad van Harderwijk is in 1969 tot beschermd stadsgezicht verklaard en telt anno 2009 een kleine honderd rijksmonumenten.

2019

JUNI 2019 DE KAMPER KOGGE IN HARDERWIJK

Diep donkerbruin eikenhout, één mast en een zeil. Bovenop het schip torent een kasteel dat aan de Vikingen doet denken. De Kamper Kogge is in deze tijd bepaald geen alledaagse verschijning. De Zwarte Dame uit Kampen is dan ook het oudste, nagebouwde, varende schip van Nederland.

HARDERWIJK IS DE OUDSTE STAD VAN DE VELUWE - RIDDERS VAN GELRE

De meeste mensen kennen Harderwijk van het Dolfinarium en de visserijgeschiedenis, maar het is ook een van de oudste steden van Gelderland en de oudste stad van de Veluwe. Dat blijkt uit een document dat bewaard wordt in het gemeentehuis van Harderwijk. Het gaat om de stadsbrief uit 1231. Dit is het oudste document dat het archief in Harderwijk in huis heeft.

2018

HIERDEN - KASTEEL DE ESSENBURGH VANUIT DE LUCHT

In 1581 werden de Gelderse Staten eigenaar van de uitgestrekte woeste gronden van de Veluwe. In die staten hadden de stemhebbende steden en de vertegenwoordigers van de adellijke geslachten grote invloed. Om een adellijke titel te mogen voeren, moest een familie in het bezit zijn van voldoende grond met daarop een woonplaats, een landhuis. Op grote schaal werden heidevelden en boerengebieden opgekocht en samengevoegd tot een landsgoed. Ook tussen landgoed Staverden en de Zuiderzee, aan beide zijden van de Hierdense Beek, ontstond zo’n landgoed: Kasteel de Essenburgh.

HARDERWIJKER WATERFRONT EN BOULEVARD VANUIT DE LUCHT

Bekijk de nieuwe situatie vanuit de lucht.

RENOVATIE OUDE STADHUIS HARDERWIJK 18 APRIL 2018

Renovatie oude Stadhuis op de Markt inclusief opnames van de gevonden oude waterput uit de 18-19e eeuw. Tijdens graafwerkzaamheden onder de kelder (3.75 diepte) van het oude Stadhuis in Harderwijk ontdekte oude waterput uit de 18-19e eeuw. Ook kwamen muren te voorschijn uit de periode 1300-1400.

OPGRAVING WATERPUT 18-19E EEUW OUDE STADHUIS HARDERWIJK 18 APRIL 2018

Tijdens graafwerkzaamheden in de kelder van het oude Stadhuis in Harderwijk ontdekte oude waterput uit de 18-19e eeuw. Ook kwamen muren te voorschijn uit de periode 1300-1400.

EIBERT DEN HERDER FESTVAL HARDERWIJK 7 JULI 2018

In het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen van Gelderland en 100 jaar zuiderzeewet heeft Oudheidkundige Vereniging Herderewich op 7 juli het Eibert den Herder festival georganiseerd. Harderwijker Eibert den Herder verzette zich tegen het laten verdwijnen van de Zuiderzee. Het Eibert den Herder Festival werd gehouden rondom de Vissershaven van Harderwijk.

2017

#01 - JOUW STAD HARDERWIJK | DE HISTORIE VAN DE STAD

Cultuurliefhebber Wietse Hummel weet alles over de geschiedenis en cultuur van Harderwijk, en neemt Jeroen dan ook mee door de historische binnenstad van Harderwijk. Hij verteld over het handelsverleden van de stad, en laat hem een aantal plekken zien waar deze geschiedenis nog goed terug te zien is.

#02 - JOUW STAD HARDERWIJK | TOT RUST KOMEN IN DE VELUWSE BOSSEN

Jeroen ontdekt samen met onderneemster Esther Rozeboom de Veluwse bossen. In dit prachtige natuurgebied kom je helemaal tot rust, en merk je niks van de drukte die zich in het centrum afspeelt. Ze fietsen door het unieke landschap van Beekhuizerzand, een uitgestrekt zandgebied met prachtige vergezichten.

# 03 - JOUW STAD HARDERWIJK | OPENBARE KUNST IN HET HORTUSPARK

Jeroen is met Wietse in het Hortuspark, waar veel openbare kunst te bewonderen is. Deze kunstwerken hebben altijd een relatie met het handelsverleden van de stad. Verder bezoeken ze een bijzonder gedenkmonument gelegen aan het water van de Wolderwijd, waarmee de omgekomen bemanningsleden uit de Tweede Wereldoorlog herdacht worden.

#04 - JOUW STAD HARDERWIJK | KASTEEL DE ESSENBURGH

Esther en Jeroen komen tijdens hun fietstocht langs het prachtige landgoed Kasteel De Essenburgh. Vroeger werd deze locatie gebruikt als kasteel en klooster, maar tegenwoordig heeft het de functie als trouwlocatie, hotel en restaurant. Het kloostergedeelte is wel in tact gebleven, en wordt dan ook nog steeds gebruikt door een groep monniken.

#05 - JOUW STAD HARDERWIJK | EEN ÉCHTE HANZESTAD

Jeroen loopt samen met Wietse langs de kustlijn van de voormalige Zuiderzee en vervolgens door ze uitgezette Hanzewandelroute. Tijdens hun wandeltocht verteld Wietse over het handelsverleden, en hoe Harderwijk daar nog steeds mee verbonden is.

#06 - JOUW STAD HARDERWIJK | PALING PROEVEN

Esther neemt Jeroen mee naar het winkelcentrum van de stad, waar het bruist van de gezelligheid. Het gezamenlijke ondernemerschap is goed terug te zien in de ambachten die zich in het centrum bevinden. Vervolgens gaan ze naar de laatst overgebleven palingrokerij, waar het proces van het roken uitgelegd wordt, en daar hoort natuurlijk ook een proeverij bij.

#07 - JOUW STAD HARDERWIJK | HET STADSMUSEUM

Jeroen en Wietse bezoeken het Stadsmuseum, waar de geschiedenis van Harderwijk in verschillende kunstwerken wordt uitgebeeld. Directeur Corien van der Meulen verteld ons over de verschillende exposities die in het museum te bewonderen zijn. In het museum wordt er ook veel aandacht geschonken aan de Belgische soldaten die in de Eerste Wereldoorlog naar Nederland vluchtten.

#08 - JOUW STAD HARDERWIJK | CULINAIRE MAALTIJD OP DE VISCHMARKT

Esther neemt Jeroen mee naar de Vischmarkt. Dit is een bijzonder plein waar alleen restaurants gevestigd zijn die in het bezit zijn van één of meerdere Michelinsterren. Samen gaan ze uiteten in het toonaangevende restaurant ’t Nonnetje, waar ze een proeverij krijgen van seizoen-, en streekgebonden gerechten.

#09 - JOUW STAD HARDERWIJK | STADSMOLEN DE HOOP

Wietse neemt Jeroen mee naar Stadsmolen de Hoop, waar de geschiedenis van Harderwijkse molens te bewonderen is. Een toevallige expositie ging over de distilleerderij waar jenever gemaakt werd, en maakt deel uit van het erfgoed festival ‘Gemaakt in Gelderland’. Dolly Verhoeven, festivaldirecteur, verteld over de verschillende evenementen en exposities die het festival aanbiedt. Na een bezoekje aan de molen kan het proeven van jenever natuurlijk niet ontbreken!

#10 - JOUW STAD HARDERWIJK | LALALAND FESTIVAL

In deze aflevering van Jouw Stad ontdekt Jeroen Klinkers voormalig Hanzestad Harderwijk. Jeroen ontdekt al fietsend de omgeving met onderneemster Esther Rozeboom, verder gaan ze uiteten in een twee-sterren restaurant op de Vischmarkt en bezoeken ze het levendige Lalaland festival. Cultuur liefhebber Wietse Hummel laat Jeroen de historische binnenstad en het stadsmuseum zien, waar ze leren over het handelsverleden van Harderwijk. Als laatste bezoeken ze een bijzondere theatervoorstelling.

#11 - JOUW STAD HARDERWIJK | DE GESCHIEDENIS VAN HARDERWIJK HERLEEFT ZICH!

Wietse laat Jeroen het Cultuurkust gebouw zien, wat gevestigd is op het Kloosterplein. In dit gebouw worden lessen gegeven aan zowel jong als oud, over drama, dans, muziek en beeldende vorming. In de Sinterklaasperiode dient dit gebouw als Pietenhuis. Het Kloosterplein diende als podium voor het grote theaterstuk ‘Stadsgezicht’, wat gaat over de geschiedenis van Harderwijk.

ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK HAVENBRUG VISCHPOORT HARDERWIJK

In oktober 2016 begon men aan het archeologisch onderzoek bij de Vischpoort als derde en laatste onderzoekslocatie. Aan de hand van archeologische proefsleuven wordt bepaald welke archeologische resten op deze locatie precies zitten, en hoe intact deze gebleven zijn. Het onderzoek richt zich met name op de laad- en lossteiger, ook wel havenbrug, die vroeger vanaf de Vischpoort in zee stak.

RESTAURATIE BASTIONVOET BOULEVARD HARDERWIJK

Opnames gemaakt met drie mensen van Oudheidkundige Vereniging Herderewich, bij de restauratie van de Bastionvoet boulevard / havengebied Harderwijk. De presentatie was in handen van Matty Moggré voorzitter van Herderewich die samen met haar collega’s Henk Hovenkamp en Hans Drost veel over de historie van Harderwijk wisten te vertellen. Was een bijzonder leerzaam uurtje over het verleden van Harderwijk.

ZES METER MUUR VERMIST, IEMAND ENIG IDEE?

Een groot mysterie in Harderwijk. Een stuk van 4 tot 6 meter van het bastion is verdwenen, terwijl het net gerestaureerd zou worden. Onze Vereniging Herderewich is zeer teleurgesteld. Ook de projectleider van het Waterfront, waar de restauratiewerkzaamheden onder valt, weet niet waar de muur gebleven is.

2016

HARDERWIJK ZOALS HET VROEGER WAS (DEEL 1)

Een slideshow boordevol oude foto's uit Harderwijk.

HARDERWIJK ZOALS HET VROEGER WAS (DEEL 2)

Een slideshow boordevol oude foto's uit Harderwijk.

2012

ZICHT OP HARDERWIJK - DEEL 1

Al op 11 juni 1231 verleende Graaf Otto van Gelre en Zutphen stads- en marktrechten aan 'Herderewich'. De handelslui die hun zaken deden nabij het agrarisch centrum Selhorst ontvingen daarmee erkenning en stimulans tegelijk. Harderwijk groeide uit van agrarische nederzetting tot handelsplaats, die zelfs eeuwen lid was van het Hanze-verbond. Bovendien was er rond 1500 de belangrijkste vismarkt aan de Zuiderzee te vinden. In 1584 kreeg Harderwijk de provinciale munt van Gelre binnen haar muren.

ZICHT OP HARDERWIJK - DEEL 2

Harderwijk bezit een rijke erfenis. Ook in het stadsbeeld kunt u tal van herinneringen uit bijna 800 jaar stadsgeschiedenis aantreffen, zoals op de Vischmarkt. De gehele historie van Harderwijk ligt besloten binnen de stadsmuren, waarvan gedeelten alsmede de Vischpoort en de Smeepoort nog altijd fier overeind staan.

2011

KASTEEL ESSENBURGH IN HIERDEN

I.o.v. Gemeente Harderwijk een korte video gemaakt over Kasteel de Essenburgh in Hierden.

2009

DOCUMENTAIRE OVER GESCHIEDENIS GROTE KERK TE HARDERWIJK

Willem van Twillert, Documentary and description Grote kerk in Harderwijk. Interview en documentaire Bätz orgel te Harderwijk.

2007

GROTE KERK HARDERWIJK OPEN MONUMENTENDAG

Dit jaar wordt de 300e geboortedag van Carolus Linnaeus gevierd. De Catharinakapel is naast 10 andere monumenten voor het publiek opengesteld. In de kapel liggen Linnaeus' voetstappen toen hij zijn doctorsbul behaalde. Wandelroutes met en zonder gids, tentoonstellingen over deze wereldberoemde plantenkundige in het Stadsmuseum en het Milieucentrum vervolmaken deze Open Monumentendag.







Bezoekadres:

Schapenhoek 9

3841 BM  Harderwijk

IBAN:  

NL93 INGB 0003 0361 92

t.n.v. Vereniging Herderewich

Contact via info@herderewich.nl
van secretaris Roeland Geertzen