Nieuws Agenda Over Ons Bibliotheek Over Harderwijk Over Hierden Wereldoorlogen Links & Sponsoren
Home Contact

STICHTING JOODS ERFGOED HARDERWIJK

Met de eigenaar van de voormalige synagoge en de heer Anton Daniels heeft Herderewich de Stichting Joods Erfgoed Harderwijk opgericht met als doel: de herinnering aan de Joodse gemeenschap in Harderwijk levend te houden. Op de eerste etage van de voormalige synagoge aan de Jodenkerksteeg is een expositie ingericht, die hen herinnert.

HET STREEKARCHIVARIAAT NOORDWEST VELUWE

Het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe (SNWV) vormt het geheugen van de regio Noordwest-Veluwe. Wij beheren de archieven en historische collecties van de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek. Archieven zijn belangrijk voor het kunnen reconstrueren van het verleden en onze identiteit.

HET STADSMUSEUM HARDERWIJK

Het Stadsmuseum Harderwijk beheert en exposeert historisch erfgoed uit Harderwijk en Hierden. Er zijn verschillende zalen ingericht met historische objecten. Er is bijvoorbeeld een universiteitszaal, de zolder is ingericht als visserijzolder en er staat een maquette van het Belgenkamp. En zo is er meer te zien. Het museum heeft plannen voor de herinrichting van dit historische gedeelte. Daarnaast zijn er wisselende exposities over kunst en cultuur.

STICHTING HET RONDEEL

Stichting Rondeel verzorgt in Harderwijk rondleidingen aan groepen. Wij vragen hiervoor geen vergoeding, maar verzoeken u wel een donatie te storten t.b.v. ons Monumentenfonds. Laat ons weten wat u graag wilt zien en wij voldoen zoveel mogelijk aan uw wensen. Houd er wel rekening mee dat een rondleiding ongeveer anderhalf uur duurt. Langer kan natuurlijk ook, korter liever niet.

HET GILDE VAN HARDERWIJKER STADSGIDSEN

Het Gilde van Harderwijker Stadsgidsen, opgericht in 1996, bestaat uit een groep enthousiaste mensen die u op deskundige wijze de historische binnenstad laten zien. De stadsgids vertelt u over de eeuwenoude geschiedenis van Harderwijk. Harderwijk kent een rijke geschiedenis waarbij de Hanze, de vestingwerken, de Visserij, de Munt, de Universiteit en het Koloniaal Verleden een belangrijke rol spelen. De historische rijkdom van een aantal monumenten kunt u zowel van binnen als van buiten bewonderen.

DE HARDERWIJKER BOTTERSTICHTING & VISCHAFSLAG

Deze stichting houdt de herinneringen levend aan het visserijverleden van Harderwijk. De Botterstichting heeft 3 botters in eigendom en een pluut. In de botterwerf naast de Vischafslag aan de Vissershaven zijn vrijwilligers dagelijks aan het werk voor het onderhoud van de boten.

VISSERIJ

HISTORIE

HARDERWIJK

DE HARDERWIJKSE MOLENSTICHTING

Deze stichting beheert en onderhoudt de korenmolen De Hoop, die in de plaats gekomen is van de afgebrande molen in 1992.

DE VERENIGING LEVENDE HISTORIE HARDERWIJK

Een enthousiaste groep vrijwilligers brengt met spel, attributen en kostuums andere tijden op de planken.

DE GELDERSE ACADEMIE

Deze stichting houdt de herinnering aan de Gelderse Universiteit levend door in Harderwijk wetenschappelijke ontwikkelingen aan de orde te stellen en zo het culturele aanbod te versterken.

• HISTORISCHE VERENIGINGEN IN DE REGIO

Oudheidkundige Vereniging Ermeloo

Stichting Puttens Historisch Genootschap

Museum Nijkerk - Centrum vol Historie

Heemkundige Vereniging Nuwenspete

Arent Thoe Boecop, Oudheidkundige Vereniging Elburg
Bezoekadres:

Schapenhoek 9

3841 BM  Harderwijk

IBAN:  

NL93 INGB 0003 0361 92

t.n.v. Vereniging Herderewich

Contact via info@herderewich.nl

of T: (0341) 42 68 47

van secretaris John Wetzels